Procediment de reforma constitucional

Última revisió 06/10/2022

La reforma de la Constitució, prevista en els articles 166 i següents de la Constitució, segueix, al Senat, un procediment especial semblant al legislatiu, amb particularitats entre les quals destaquen les següents:

Iniciació al Senat

  • o la iniciativa del Senat correspon, si escau, a cinquanta senadors que no pertanyin a un mateix grup parlamentari (article 152 del Reglament del Senat).
  • o la seva presa en consideració no es diferencia de la regulada en l’article 108 del Reglament del Senat, llevat del que disposi el president, d’acord amb la Mesa i oïda la Junta de Portaveus (artículo article 153 del Reglament del Senat).

• Respecte del text remès pel Congrés dels Diputats

  • o no s’hi apliquen els terminis del procediment legislatiu ordinari (no hi ha el límit de dos mesos per a la tramitació), sinó els que fixin els òrgans de govern de la Cambra (article 154 del Reglament del Senat).
  • o el debat del dictamen de la Comissió Constitucional s’inicia amb una discussió sobre el conjunt del dictamen, amb dos torns a favor i dos en contra, i la intervenció dels portaveus dels grups parlamentaris. Es preveuen torns idèntics per al debat de les esmenes i vots particulars presentats a cada article. La durada dels torns la fixa la Mesa (article 155 del Reglament del Senat).
  • o la resta de les disposicions (articles 156 i 157 del Reglament del Senat) no són diferents de les previsions de l’ article 167 de la Constitució.

Article 168 de la Constitució

• Quan es tracti de reformar la Constitució per la via de l’article 168 de la Constitució, que n’afecta la revisió total o una de parcial assimilada, l’especificitat d’aquest procediment es concreta en el debat sobre el principi de reforma constitucional. El text passa directament al Ple, on el debat es desenvolupa amb dos torns a favor, dos en contra i un de portaveus dels grups parlamentaris, tots de trenta minuts de durada (article 158 del Reglament del Senat).

Després del debat s’ha de procedir a l’aprovació definitiva del principi per majoria de dos terços.

Com assenyala l'article 168 de la Constitució, a continuació s’han de dissoldre immediatament les Corts, les Cambres escollides han de ratificar la decisió i procedir a l’estudi del nou text constitucional, que ha de ser aprovat per majoria de dos terços de totes dues Cambres. Aprovada la reforma per les Corts Generals, ha de ser sotmesa a referèndum per ratificar-la.